maandag 2 juli 2012

stokrozen

Zou er een verschil zijn tussen stokrozen die groeien tegen een muurtje in de Jordaan (A'dam) of die in mijn franse tuin?
Ik denk het eigenlijk niet, stokrozen houden gewoon heel erg van zon!
En gelukkig is het nu zelf in ons koude kikkerlandje een beetje zomer aan het worden. Daar genieten wij natuurlijk ook van en van de lieve mannetjes, die hun wiegje hebben staan in Amsterdam en ook de reden zijn waarom wij nog niet vertrokken richting franse huis.....
Toch ben ik met mijn gedachten nu ook al een beetje 'daar' en vraag mij, met enige zorg af, hoe onze franse tuin erbij zal staan. Hoewel wij een tuinman hebben ingeschakeld om de paden en de wei te maaien, weet ik zeker dat hij de bloemen perken links heeft laten liggen. Daar is ook geen beginnen aan, overal in de tuin groeien de stokrozen, de papavers en flinke struiken lavendel.
Vanaf het begin (van onze tuin) was het een sport om zoveel mogelijk verschillende kleuren stokrozen te laten opkomen. Zodra ik, waar dan ook, gedroogde stokroos zaden zag, verdwenen die in mijn zak om later in onze tuin uitgezet te worden.
Een stokroos is tweejarig, het eerste jaar krijg je een hoop bladeren, die de slakken met graagte opeten. Dat ziet er niet zo best uit, maar het tweede jaar schieten er grote 'stokken' omhoog, waar de bloemen aan groeien. Een feest om te zien, al die 'rozen', die één voor één opengaan.
Een nadeel van die enorme groei kan zijn, dat de stokken soms omwaaien. Een ander nadeel is dat, als het geregend heeft de bloemen een beetje snotterig worden, net als met de bloemen van de hibiscus.
Dus geen storm of regen willen wij, gewoon een beetje zomers weertje. Kunnen jullie daar in 'la douce france' misschien voor zorgen als wij begin volgende week aankomen??