maandag 2 juli 2012

stokrozen

Zou er een verschil zijn tussen stokrozen die groeien tegen een muurtje in de Jordaan (A'dam) of die in mijn franse tuin?
Ik denk het eigenlijk niet, stokrozen houden gewoon heel erg van zon!
En gelukkig is het nu zelf in ons koude kikkerlandje een beetje zomer aan het worden. Daar genieten wij natuurlijk ook van en van de lieve mannetjes, die hun wiegje hebben staan in Amsterdam en ook de reden zijn waarom wij nog niet vertrokken richting franse huis.....
Toch ben ik met mijn gedachten nu ook al een beetje 'daar' en vraag mij, met enige zorg af, hoe onze franse tuin erbij zal staan. Hoewel wij een tuinman hebben ingeschakeld om de paden en de wei te maaien, weet ik zeker dat hij de bloemen perken links heeft laten liggen. Daar is ook geen beginnen aan, overal in de tuin groeien de stokrozen, de papavers en flinke struiken lavendel.
Vanaf het begin (van onze tuin) was het een sport om zoveel mogelijk verschillende kleuren stokrozen te laten opkomen. Zodra ik, waar dan ook, gedroogde stokroos zaden zag, verdwenen die in mijn zak om later in onze tuin uitgezet te worden.
Een stokroos is tweejarig, het eerste jaar krijg je een hoop bladeren, die de slakken met graagte opeten. Dat ziet er niet zo best uit, maar het tweede jaar schieten er grote 'stokken' omhoog, waar de bloemen aan groeien. Een feest om te zien, al die 'rozen', die één voor één opengaan.
Een nadeel van die enorme groei kan zijn, dat de stokken soms omwaaien. Een ander nadeel is dat, als het geregend heeft de bloemen een beetje snotterig worden, net als met de bloemen van de hibiscus.
Dus geen storm of regen willen wij, gewoon een beetje zomers weertje. Kunnen jullie daar in 'la douce france' misschien voor zorgen als wij begin volgende week aankomen??9 opmerkingen:

Ans zei

Ik zal de weergoden een berichtje sturen,dat er mooi weer naar la douce france gestuurd moet worden en dat het dan vervolgens een hele tijd mooi zonnig moet blijven.
De stokrozen zijn trouwens schitterend.

Groetjes Ans

Mon jardin en ik zei

Wat heerlijk al die kleuren stokrozen.Om een voor mij onbegrijpelijke reden willen ze bij mij niet.Dat is jammer want ze horen echt bij de zomer. Denk dat je wel wat te doen hebt in je franse tuin. het weer is zeer groeizaam geweest en natuurlijk vooral voor het onkruid.
Fijne tijd.
Anje

Evelyne zei

O Betty maak je borst maar nat!!!!
Het is erg groeizaam weer het onkruid groeit zo hard. Ik hoop ook op mooi weer, zodat je lekker in de tuin kunt werken.
lieve groetjes, Evelyne

Supergoof zei

Dat hebben ze vast voor je gedaan. Het zal een waar kleurenfeest in je tuin zijn.
Dat moet wel, want de foto's zijn al geweldig mooi!

martine zei

Mooi , al die verschillende kleuren
Hier staan er ook een paar in de tuin maar of er bloemen aan komen?
De slakken hebben ze al behoorlijk kaal gegeten.

carlien zei

Heb je al zwarte?? anders kan ik je daar wel aan helpen..ze staan nu net op uitkomen...dus het zaad duurt nog wel even ;)

Lida zei

Wat een prachtige exemplaren en hier zijn de stokrozen dus nog in bladvorm, volgend jaar weer bloemen naar ik hoop! Dit zijn prachtige exemplaren! Geniet van de kleintjes en goede reis!
Lida

Monica en Guus zei

Ik zal de weergoden lief aankijken, hebben jullie mooi weer, dan wij ook tenminste, maar de achterblijvers in het kikkerlandje gun ik ook wel een beetje zon hoor.
Schitterend ook die stokrozen, bij ons zijn de papavers op het ogenblik één en al bloem

josé zei

Ik had 6 verschillende kleuren gekocht ook zwart, Maar twee kleuren op gekomen. De rest weg geharkt denk ik.

Zelfs ringen met stokken bij gezet. Maar eens nieuwe kopen of zaden sparen.

Ik vind die van jou prachtig. Geniet van je Franse tuin.

Wat zijn er toch veel mooie planten met bloeiers.!!


Lieve groetjes José