woensdag 9 mei 2012

kom even binnen....

Het regent 'hier', maar op het franse platteland is het ook niet erg droog. De afgelopen week zijn wij veel buiten bezig geweest, op die dagen na dat het de hele dag regende.
Daarom, kom even binnen, dan kan ik je gelijk stukjes van het huis laten zien.
Nadat je onder deze ingemetselde steen  (uit de 6e eeuw, van een pre-romaans kapelletje uit een dorp iets verderop) binnen komt, sta je in, wat wij noemen, de entree kamer.
Dit gedeelte van het huis is niet zo diep en je ziet van hieruit al de achtertuin.
Het is een gezellige kamer, waar allerlei schilderijtjes staan, van de rommelmarkt, zoals hierboven of van mijn gezin. Ik zag eens een muur overvol met schilderijtjes.
Ja, wat doe je dan met een kunstzinnige familie.., juist ja, geef ze een kwast en een pot verf en beloof ze dat je heerlijk zal koken als zij een bloemenvaas voor jou willen schilderen!
Omdat het ook niet echt een woonkamer is, meer de doorgang naar een logeerkamer, de badkamer of de tuin, kan ik er van alles in kwijt. Zelfs op de bank, die soms als extra bed dient, wat kussentjes, een quilt en een on-af schilderij... Voor mij is het perfect, ik wordt zo blij als ik er langs loop.
Ach en wat maakt zo'n buitje dan uit, als je lekker binnen kan zitten schilderen of lapjes aan elkaar naaien.
Via de blauwe deur kom je in onze keuken. Het is de centrale plek van het huis, waar plaats is voor een grote eettafel, een fikse houtkachel en natuurlijk een oude keukenkast.
Het verhaal achter de kast is, dat wij hem in de buurt van Maassluis kochten, de eigenaar had hem met veel moeite uit Frankrijk naar hier gehaald.
En wij brachten de kast weer naar zijn eigen omgeving terug. Het was de bedoeling de kast te verven, maar daar is het nog niet van gekomen. Je ziet hier trouwens hoe scheef de oude keukenvloer is, de kast had een houtje nodig om recht te staan!
Naast de kast zie je de doorgang naar onze 'salon': de zit, hang en lees kamer voor op kille dagen, zoals nu.....
Ons vakantiehuis is oud en soms wat krakkemikkig (zie je de lage doorgangen..), maar het is altijd heerlijk om er te zijn.