zondag 16 december 2012

winter op het franse platteland

Ook al ben ik nu 'hier', in een centraal verwarmd huis, toch mis ik de warmte van de houtkachels in ons franse huis, Ik hoorde ook dat het al flink koud is (geweest..), dus moest er heel wat hout gehakt worden!
Franse huizen, met hun dikke stenen muren, stralen heel wat kou af en dan duurt het meestal een paar dagen voor de kamers weer op een redelijke temperatuur zijn.
Als dat eenmaal zo is, dan krijg je rode koontjes van de warmte, want de temperatuur regelen is weer een ander verhaal met zo'n kachel.
Het voelt 'als vroeger', lekker rond de kachel blijven zitten en moed verzamelen om naar de badkamer te gaan...
Ons huis is van de klompenmaker geweest en in de stal vonden wij nog wat franse klompen, waar hij waarschijnlijk nog mee bezig is geweest. Misschien ingehaald door de tijd van 'mooie schoenen' of zijn eigen sterfelijkheid, de klompen zijn nooit helemaal afgemaakt. Jammer hoor, ik had juist van die hele warme klompsokken gekocht.
Deze koop je nog steeds op de markt bij ons in de buurt. Ze zijn gebreid van heel stugge wol, ik vraag mij nu toch gelijk af of ze met de hand gebreid zijn en welk arm vrouwtje dit als thuiswerk doet?
Lekker warm zijn ze wel en ze passen ook gewoon in de Hollandse klompen!

9 opmerkingen:

Evelyne zei

Het is zo herkenbaar hoe je de situatie beschrijft. Ik vind de kachel ook zo gezellig, het gesjouw met haardhout hoort erbij.
Ik vind het altijd zo'n mooi gezicht zo'n vol houthok en volle mand met hout binnen handbereik.
De warmte maakt het zo gezellig binnen.
Fijne zondag, Evelyne

Betsie zei

Kijk dit is nou precies wat ik graag doe, lekker bij de kachel van die sloffen breien, 'k ben nu met het vierde paar bezig, de hele familie wil er een paar, en ik ben niet arm, ook niet rijk, maar deze geeft ik ze allemaal cadeau!!!!!
Kijk maar eens op dit bloge!

http://inhetopkamertje.blogspot.nl/2012/12/sinterklaas.html

Ans van Ispelen zei

Zo te zien,zijn de klompsokken met de hand gebreid.
En ja,zo'n ouderwetse kachel heeft toch wel wat,hoor.
Erg gezellig.

Groetjes Ans

Lida zei

Ja de geur en de stralende warmte waren heerlijk, maar een koude rug is toch minder aantrekkelijk! Groetjes
Lida

Mon jardin en ik zei

Soms vind ik het wel jammer dat ons franse huis centrale verwarming heeft. Het geeft zo'n apart gevoel met een houtkachel.Het ruikt ook zo lekker in het dorp omdat vrijwel iedereen op hout stookt.
Anje

marcella zei

wij hielden altijd heel kinderachtig onze dekbedden voor de kachel. Oude stijl 'electrische deken' :) Maar het heeft wel wat, een beetje kou lijden, je waardeert daar de warmte heel anders dan hier.

Monica zei

Wow, wat gaat het kriebelen als ik dit stukje herkenning lees, nog eventjes wachten, dan kunnen wij weer met de houtblokken sjouwen, maar ook genieten van 'het niets'

josé zei

Ik wil ook weer terug, ondanks dat de verwarming het de eerste dagen s,avonds het niet deed.Kleine kacheltjes gekocht. Gelukkig hebben wij mensen daar die dit snel verholpen hadden. Had nog nooit daar gedraaid.

Maar overdag als de zon schijnt is het al gauw heerlijk warm in deze tijd.

Lekker dromen nu van de tijd dat wij er weer naar toe kunnen heerlijk.

mieke zei

Ja, een houtvuur/ houtkachel is heel apart en gezellig.