zondag 16 december 2012

winter op het franse platteland

Ook al ben ik nu 'hier', in een centraal verwarmd huis, toch mis ik de warmte van de houtkachels in ons franse huis, Ik hoorde ook dat het al flink koud is (geweest..), dus moest er heel wat hout gehakt worden!
Franse huizen, met hun dikke stenen muren, stralen heel wat kou af en dan duurt het meestal een paar dagen voor de kamers weer op een redelijke temperatuur zijn.
Als dat eenmaal zo is, dan krijg je rode koontjes van de warmte, want de temperatuur regelen is weer een ander verhaal met zo'n kachel.
Het voelt 'als vroeger', lekker rond de kachel blijven zitten en moed verzamelen om naar de badkamer te gaan...
Ons huis is van de klompenmaker geweest en in de stal vonden wij nog wat franse klompen, waar hij waarschijnlijk nog mee bezig is geweest. Misschien ingehaald door de tijd van 'mooie schoenen' of zijn eigen sterfelijkheid, de klompen zijn nooit helemaal afgemaakt. Jammer hoor, ik had juist van die hele warme klompsokken gekocht.
Deze koop je nog steeds op de markt bij ons in de buurt. Ze zijn gebreid van heel stugge wol, ik vraag mij nu toch gelijk af of ze met de hand gebreid zijn en welk arm vrouwtje dit als thuiswerk doet?
Lekker warm zijn ze wel en ze passen ook gewoon in de Hollandse klompen!