maandag 19 maart 2012

groentetuintje

Onze franse tuin is een soort paradijsje, vol fruit, bloemen en ieder jaar weer wat groente.
Niet dat ik een echte moestuin heb, maar in het voorjaar zaai ik allerlei makkelijke groente's en koop het één en ander op de plaatselijke markt. Op de composthoop en dat is nogal een flinke (volgens mijn lief probeer ik de berg te egaliseren..), staan de courgettes en pompoenen. Zij doen het fantastisch daar en in de zomer hebben wij dagelijks nieuwe courgette. Ik heb een een map vol recepten verzameld en daarnaast eet het halve dorp ervan mee.
Ieder jaar probeer ik een andere soort boon uit. Van vrienden kreeg ik borlotti bonen en alleen voor de kleur al, wil ik ze ieder jaar weer in de tuin. Als je ze in september uit hun verdroogde schil haalt, heb je mooie gespikkelde bonen, die heerlijk smaken in salade's en soepen.
Natuurlijk groeien er ook heel veel tomaten in de tuin, allerlei soorten en maten. Ze smaken heerlijk en het fijne van tomaten is dat je ze goed kan inmaken. Aan het eind van de zomer voel ik mij net zo'n italiaanse mamma, flessen vol saus en sap op de plank....
Nu verheug ik mij er al weer op om aardappels te potten......,een klein veldje maar. Vorig jaar was ik de koning te rijk met mijn vergiet (vol) aardappels!
Laat ik nog wel even vermelden, dat ik maar wat aan rommel met mijn moestuin. De planten moeten het voornamelijk op eigen kracht doen en alleen als wij daar zijn, vertroetel ik ze een beetje....

9 opmerkingen:

mieke zei

Alles wat je kunt oogsten is meegenomen !

Ans zei

Wow ! Die tomaten,in allerlei maten.
Leuk hoor,zo'n moestuin.

Groetjes Ans

Supergoof zei

Dat lijkt me ook het leukste, anders 'moet' het zo,...
Prachtige foto's!!

Lupineke zei

Heerlijk logje om te lezen, wat een goed gevoel geeft dat he, tuinieren!! Er smaakt niets zo lekker als je eigen groetetjes...!! En als ik je foto's zie, krijg ik er al weer helemaal zin in!!

Lida zei

Maar wel heel leuk, dat rommelen van jou en wat is er lekkerder dan eigen gekweekt! Wens je weer veel plezier in jouw tuintje! Groetjes
Lida

Evelyne zei

Prima een beetje aanrommelen het moet tenslotte wel leuk blijven.
Leuk die Berlotti bonen ik kreeg ze van mijn buurman en wist eigenlijk niet wat ik er mee moest. Nu lees ik dat ze in de soep en salade smaken.
Leuk weer wat wijzer!
Lieve groetjes, Evelyne

Mon jardin en ik zei

Zo gaat het bij mij ook. Hoop dit jaar net zulke lekkere tomaten te hebben als vorig jaar.Maar bij de ,gekochte,plantjes stond toen geen naam.Aardappelen doe ik niet meer wel knoflook en chilipepers en verder waar ik zin in heb als ik iets leuks tegenkom.Gewoon lekker rommelen in de tuin. Iets leukers is er (bijna) niet.
Anje

josé zei

Wat heerlijk !! Smul maar lekker van alles.

Ik krijg honger als ik het zie.

Geniet maar lekker van je tuin !!

Wat lief dat het dorp mee kan eten van de spullen uit de tuin.

Liefs José

Ik ben met spijker stof in de weer. Broeken stuk geknipt. Wilde ik al jaren wat mee doen.

Het is er nu maar eens van gekomen.

Balsemien zei

Ik word helemaal blij van je vrolijke moestuinlogje. Dh was vandaag al druk uien aan het uitplanten en stukjes tuin aan het omwerken. De kleur van de bonen is prachtig gemarmerd!