maandag 19 maart 2012

groentetuintje

Onze franse tuin is een soort paradijsje, vol fruit, bloemen en ieder jaar weer wat groente.
Niet dat ik een echte moestuin heb, maar in het voorjaar zaai ik allerlei makkelijke groente's en koop het één en ander op de plaatselijke markt. Op de composthoop en dat is nogal een flinke (volgens mijn lief probeer ik de berg te egaliseren..), staan de courgettes en pompoenen. Zij doen het fantastisch daar en in de zomer hebben wij dagelijks nieuwe courgette. Ik heb een een map vol recepten verzameld en daarnaast eet het halve dorp ervan mee.
Ieder jaar probeer ik een andere soort boon uit. Van vrienden kreeg ik borlotti bonen en alleen voor de kleur al, wil ik ze ieder jaar weer in de tuin. Als je ze in september uit hun verdroogde schil haalt, heb je mooie gespikkelde bonen, die heerlijk smaken in salade's en soepen.
Natuurlijk groeien er ook heel veel tomaten in de tuin, allerlei soorten en maten. Ze smaken heerlijk en het fijne van tomaten is dat je ze goed kan inmaken. Aan het eind van de zomer voel ik mij net zo'n italiaanse mamma, flessen vol saus en sap op de plank....
Nu verheug ik mij er al weer op om aardappels te potten......,een klein veldje maar. Vorig jaar was ik de koning te rijk met mijn vergiet (vol) aardappels!
Laat ik nog wel even vermelden, dat ik maar wat aan rommel met mijn moestuin. De planten moeten het voornamelijk op eigen kracht doen en alleen als wij daar zijn, vertroetel ik ze een beetje....