woensdag 4 april 2012

de klompenmakerij

Ieder huis in ons franse dorp heeft wel een naam. Sinds heel kort hebben wij huisnummers gekregen, maar vroeger wist iedereen welk huis je bedoelde, als je het had over 'la saboterie'.
In ons huis woonde vroeger de klompenmaker van het dorp, zijn gereedschap stond in zijn werkplaats (wat wij nog het klompenhok noemen en waar mijn geborduurde gordijntje voor de deur hangt, zie vorig logje). Wij vonden klompen, die nog niet af waren en op de muur stonden de verschillende maten geschreven.
In de hoek een kacheltje, waar de houtsnippers in gingen, zo bleef hij warm en maakte zijn klompen.
De klompenmaker had drie dochters en daarvoor maakte hij laarsjes. Dat idee vind ik zo lief, de moeite die hij deed om zijn dochters mooi naar school te laten gaan. Ik zie ze al lopen in hun lange rokken en zwarte hoge laarsjes. Of het echt comfortabel was, vraag ik mij wel af, maar na 90 jaar zien alle laarzen er misschien wel zo uit.
Dit laarsje vonden wij in de stal, net als erg veel andere zaken. In de loop van de jaren is er al heel wat opgestookt (weg met de houtworm) of weg gegooid (wij zijn geen museum..), maar dit laarsje kan ik niet wegdoen.