maandag 23 april 2012

de oude hangmat

Na twee weken werken in de tuin en een plafond verven, zijn wij nu weer voor een weekje in het kille Holland. Niet dat het franse klimaat veel beter was, maar toch merk je er daar iets minder van. De kachels stookten er flink wat hout door, wat is dat toch een heerlijke warmte en zodra het droog was, waren wij buiten bezig.
De tuin is op orde gemaakt, aardappels gepoot en al heel veel zonnebloem zaad verspreid.
Ja, ik blijf optimistisch en zie de tuin al zonovergoten, vol bloemen. De hangmat aan de kersenboom hangend en wij, lui en bruin, genietend van de rust en een wit wijntje....
De hangmat is 30 jaar geleden gekocht, tijdens een kampeer vakantie in Zuid-Frankrijk en is altijd het symbool geweest voor zomers vol zon. Tot wij ons franse huis kochten, hing hij op zolder aan de balken om het vakantiegevoel vast te houden.
En nu hangt hij alweer 16 jaar tussen de kersenbomen in de franse tuin. Het was één van de eerste dingen die ik deed, in de verwilderde tuin meten of de bomen ver genoeg van elkaar stonden om de hangmat ertussen op te hangen.
Iedereen heeft er in gelegen, geslapen of gespeeld; het is een hangmat met een geschiedenis en die willen wij niet kwijt. Maar ja..., de stof is aan het vergaan, het weer zit erin en de hangmat was vorig jaar al afgedankt. Er is een nieuwe voor in de plaats gekomen (een blauwe) en toch.., toen ik hem deze week zag liggen kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om hem weg te doen.
Met wat lappen heb ik de grootste gaten hersteld en als wij heel voorzichtig met hem omgaan kan hij misschien nog een jaartje mee, in een rustig hoekje van de tuin.